Patnáctý týden: 10. – 16. dubna (Velikonoční neděle)

Nezapomeňte, že na Velký pátek odletí zvony do Říma a země zpřístupní své poklady. Upozornění pro jeskyňáře: Pokud se z podzemí nestačíte vrátit včas, bude to možné nejdřív za rok. Od 11. do 20. dubna procházíme, podle keltských praobyvatel našeho území, obdobím, jemuž panuje Javor.

Lidé z JAVORA se zpravidla těší z vysoké inteligence, dobré paměti a schopnosti hledat originální řešení. Líbí se jim být šéfy zjevnými i těmi, kdo z povzdálí tahají za nitky, k kterýmžto úkolům se dostávají cestou přirozenou, danou jejich autoritou. Snadno se nadchnout pro nové věci a lehce pro ně získají i ostatní – jen je jen zřídka dotáhnou do konce. Jsou racionální, ale též cyničtí a někdy namyšlení. Nejsou kolenovrty. Jsou společenští, otevření a přímočaří,  a také lidi využívající a manipulující s nimi. V lásce to s nimi není lehké, protože bývají náladoví a rozmarní a neradi se přizpůsobují komukoli a čemukoli. S hodně tolerantním partnerem však vytvářejí ideální dvojici, která se jen zřídka kdy rozejde.

Javory zahánějí netopýry. Javorový sirup obsahuje hodně vápníku a železa. Proti zánětům mandlí a lymfatických uzlin slouží čaj z usušených a spařených javorových listů, odvarové obklady z kůry mladých větví zas proti horečce a otokům – což věděli i staří Egypťané před 4000 lety. Kdo po vzoru jednoho českého expremiéra chodí objímat stromy, rozhodně s javorem neprohloupí: počínaje dětmi a konče lidmi sužovanými pocitem, že jim život tak nějak utekl mezi prsty. Dotýkat se větviček s mladými listy prý pomáhá zmírňovat i projevy vleklých chorob.

Dnes přistupuje do hry o budoucnost Věštírny „Měsíční kočka“ posledních jedenáct účastníků. Pokud mají znamení zvěrokruhu shodné s vaším, jste přibližně stejně staří a odpovídá i vaše pohlaví, může uvedená prognóza napovědět i vám.

1. SKOPEC

Co říci o Skopci, jemuž jsem přidělil jméno Ignác (16)? V tomto věku je to věru obtížné, protože tento list život teprve popíše. Z toho mála, co zatím karty prozrazují, vyplývá, že jsi, Ignáci, člověk, který zřejmě nemá rád stojaté vody: od dětství jsi čundrák, jemuž je svět malý. Teď se vláčíš s usárnou a kytarou po lese. S toulavými botami ses snad už narodil. Zřejmě už v útlém dětství jste se často stěhovali. Nezdá se ovšem, že by ta stěhování byla tak docela dobrovolná. Spíš se zdá, jako byste před něčím stále utíkali.

Teď by tě měla čekat další cesta. Ne tak zcela nezávazná, protože na jejím konci by na tebe měl čekat nezanedbatelný zisk. Navíc cesta samotná nepředstavuje žádnou námahu, ale slibuje být zábavná od počátku do konce. Nebudeš mít čas se na ni připravit, k nutnosti vyrazit dojde ze dne na den. Ale pozor, je zde i varování před nehodou, která tě může na cestě potkat. Opravdu má cesta vést za vzdálenými příbuznými? Pozor, nakonec pro nějaký problém s játry se cesta neuskuteční.

2. BÝK

Milá Jolano (18), pročpak jsi pořád taková ustaraná? V tomto věku? Věčnými obavami tě naplňuje doslova chorobná žárlivost. Kdyby to bylo jen trochu možné, žárlila bys nejen lidi kolem a slunce, co se směje, ale snad i sama na sebe.

Opravdu máš pocit ze strany svého okolí nedostatku citu? Ono ale nejde jen brát. Úměra ve většině případů v této věci platí přímá: čím víc citu dáš, tím víc ho dostaneš.

Od velikonoční cesty k rodičům nečekej žádné zázraky. Chápu, že se ti nikam nechce a že jízdu přes půl republiky považuješ jen za ztrátu času a peněz. Ale máma se na tebe určitě těší. Pokud nepojedeš, vyhneš se sice hádce s otcem, kvůli kterému jsi před časem volila raději učňák s internátem, ale měla bys to vydržet. Prostě se kousni do jazyka. Ostatně něco se mezi tvými rodiči děje. Bude lepší být v obraze, než se potom moc divit. Máš strach, že tě v této souvislosti přes veškerou obezřetnost, aby se vaše domácí problémy nestaly statkem veřejným, čeká jen hanba a posměch. Ani v Zapadákově se však život nezastavil na sklonku devatenáctého století a tak se tyto problémy nakonec ukážou být plácnutím do stojaté vody: kruhy se rozběhnou do stran a hladina se rychle uklidní…

3. BLÍŽENCI

Slečna Petra (22) má pestrý a doslova nabytý život. Je jí tolik, kolik jí je a už se stará o dítě. Je to kluk. Jakpak jste k němu, Petro, přišla? Podle karet totiž v žádném případě ten hošík není váš. Vy byste raději nějaké zvíře. Proč? Protože se necítíte být k dítěti dostatečně zralá a odpovědná. Ale přes to vnímáte sebe ve vztahu vůči tomu nesamostatnému tvorečkovi nějak jinak, než jako osobu, která na sebe vzala povinnost. Povinnost to ale nebyla, přesto, že otcem toho chlapečka je váš bratr. Kde je jeho matka? Voda ji vzala. Prostě nechala tu dítě a zmizela. A brácha? Sedí.

Blíží se spory s vašimi rodiči. Nejraději by vás viděli pod čepcem. Myslí si, že s tím „parchantem“ to vůbec nebude snadné. Dítě by podle nich mělo jít do ústavu. O tom vy nechcete ani slyšet. Ve vzduchu se vznáší jakási lest. Vaše – pro zachování status quo, nebo jejich, aby dosáhli toho, co chtějí? Pozor, brzy se na scéně objeví výrazný nepřítel. Podle karet to bude nějaký zuřivec. Zdá se vám najednou, že na všechno nemůžete sama stačit. Těch starostí je moc. Pokud vás uklidní, že to se Blížencům narozeným pod vlivem Marsu prostě stává, berte to prostě tak. Titíž však zpravidla nakonec těžkosti zdárně překonají. Starosti přijdou i v zaměstnání, kde vám vezmou samostatnou práci a vaši činnost podřídí paní ze sousední kanceláře. Ta vás bere jako svobodnou matku. Doporučí vám také se bratrova syna zbavit. Musím vám říkat, že svobodné matky nemá ráda? Pokud to nevíte, je sama jednou z nich.

4. RAK

Karty paní Vandy (65) hýří na jedné straně činorodostí, na straně druhé ukazují osobu sice oblíbenou, které se však řada lidí raději vyhne z důvodů její nesmírné hašteřivosti. To skutečně Tyršovo heslo „věčný ruch“ chápete tak, že se týká i jazyka? Myslím, že jemu spíš šlo o stálé hledání a nespokojenost s dosaženým: než nemoci plavat jak a kam je třeba, to se radši utopit. I když cítíte každý rok, že si odcházející zima zase vzala víc sil než loni, vůbec vám to nebrání jako činovnici mluvit do všeho, do čeho se v životě Obce dá. Zvlášť v roce všesokolského sletu. Na kolika jste už cvičila a na kolika Spartakiádách?

Váš jazyk čeká zkouška. Zkuste ho udržet za zuby. Na blízké secvičné se setkáte se zajímavou ženou. Je také sama, pokud sokolka může sama být. Je ovšem bytostí velice přímočarou. To je ctnost, která je s vašimi klevetivými způsoby v rozporu. Mohlo by vzniknout přátelství, které by pro vás obě – každou z jiných důvodů – dokázalo být mimořádně cenné. Cesta na secvičnou bude únavná. Kdo ze sokolů by ale nechtěl cvičit v Praze? A že se vaše kulaté narozeniny zvláštní shodou okolností potkají s letošním sletem? Přemýšlíte, jak to utajit. Bude to zbytečné. Sestra vzdělavatelka vás má všechny zapsané v notýsku, jako blahé paměti sovětský trenér sborné Tarasov všechny své hokejisty. Nazdar!

5 LEV

Milá Olgo (14), tak se zdá, že sen všech slečen v tvém věku, i těch, které upejpavě tvrdí, že ony by nikdy, v žádném případě a ani omylem, se naplní. Přinese ti to v budoucnosti ovšem i velké starosti, ty však stojí za to, když máš šanci stát se zpívající filmovou hvězdou (nebo alespoň hvězdička). Protože si, jak už víš, uspěla v castingu na druhou řadu nejmenovaného nekonečného televizního seriálu, můžeš čekat, že tento týden dojde v tomto smyslu do školy dopis. Třídní učitelka promluví před třídou o programu tvého učení nikoliv zrovna šetrným způsobem. (S tvými výsledky to skutečně nebude žádná sláva.) Ze strany spolužaček můžeš čekat velkou porci neupřímnosti. Platí to i pro přezíravě se tvářící kluky. Těch si ovšem moc nevšímáš – objekty tvé zamilovanosti jsou z podstatně těžší věkové kategorie. Před úchyly tě už varovali rodiče. Zamysli se nad tím, zda je v pořádku, když se tak nepokrytě raduješ ze skutečnosti, že si tvá nejvážnější konkurentka v souboji o obsazení v seriálu zlomila nohu. Nebýt tohoto úrazu a faktu, že produkce je v časové tísni, byla bys nejspíš věčně druhá. Měj to na paměti, až nad tou holkou budeš přezíravě ohrnovat nos a snaž se dokázat, že nezpodobuješ vysněnou roli z nouze či omylem.

6. PANNA

Bivoji (30), nestává se to často, ale k vaší osobě dokážu momentálně z karet vyčíst velmi málo. Buď základní informaci o sobě rozšíříte nad rámec data narození, nebo se pokusím nějakého vašeho obrazu dobrat postupně v dalších kolech – pokud ovšem budete mít zájem. Zatím mohu pouze sdělovat pravděpodobný obsah jednotlivých karet a vztahů mezi nimi s minimální snahou o interpretaci, protože ta by mohla být až příliš zavádějící.

Očekávejte důležitou písemnou zprávu. V dnešní době nemusí jít nutně o dopis, může to být i textovka nebo e-mail. Jejím autorem bude člověk s řádně zbytnělým pocitem vlastní důležitosti. (K tomuto sebehodnocení ho zřejmě vedou dosavadní mimořádné úspěchy ve finanční oblasti.) Budete pozván na nějakou akci: bylo by nepochybně rozumnější se jí vyhnout, ale otázka zní, zda si budete moct dovolit zmarnit šanci, kterou vám MOŽNÁ přinese. Odmítnutí by bylo zdrojem konfliktu. Nenávidíte hádky nebo použití síly. Ve vzduchu je cítit zradu. Otázky, které vás z všech těchto dějů napadají, nezodpoví ani další dopis.

7. VÁHY

Pane Oskare (46), navzdory tomu, že jsem vám přidělil dávné jméno dynamického telefonního operátora, jste muž, který vždy, promiňte, hraje druhé housle. Rozvedený. Klidný a vyrovnaný, trápí vás ovšem problémy, které ve své stydlivosti považujete za delikátní, totiž zbytnělá prostata. Je vám to trapné a zdá se vám to moc brzy? Ani v tomto nejste originální. Kdyby s vámi všichni mluvili opravdu upřímně, divil byste se, jak jste dokonce tuctový!

Vypadá to, že váš nezájem o sex může mít někde zde své kořeny. /Přitom vaše sexuální přání a vybujelá obraznost vám předvádí neskutečná dobrodružství, kam jen pohlédnete. Ve vaší představivosti je i jízda tramvají na pravidelné pivo nestydatou orgií. V nespoutané fantazii se neomezujete na jediné pohlaví. Ovšem váš strach před dobrodružstvím v lásce v kombinaci s dobře rozvinutým oidipovským komplexem a tím vším, o čem jsem už promluvil, by dal zaměstnání celé psychiatrické klinice.

Postarejte se o své zdraví a navštivte doktora sám, než vás tam dovleče policie, protože … ale vy víte. Dřív se podobně postižení léčili v bordelu!

8. ŠTÍR

To špatné, co tě, Katko (20), potkalo, mělo smysl. Pochopíš to až později. Mrzutosti jsou zažehnány a teď začni konečně dělat to, co chceš. Srdcová devítka ti slibuje (mimo jiné) lásku jako trám. Je to dobrá karta a ani ty ostatní nejsou vysloveně špatné. Tvůj nový partner by neměl trpět nouzí, což sice není nejdůležitější, ale fůru věcí zjednodušuje. Poznáš ho v baru, kde tě pozve na drink. Zatím docela nezávazně. Pozor, budou tři jako v pohádce, ale jen jeden ten pravý. Zvol správně. Nebude nad ním kroužit zlatá muška, ale pokud se spolehneš na instinkt, nespleteš se.

Každopádně je velké štěstí, že se objeví opravdový přítel, na kterého se můžeš spolehnout. To ti pomůže konečně se trochu vymknout z rodinných vazeb, které tě tak nesnesitelně rdousí. Pozor abys vztahu s tím mladým a šikovným řemeslníkem nepropadla s celou svou náruživostí. Vím, že po předchozích nezdarech budeš cítit potřebu se s ním všude pochlubit. Jednou mne v horách překvapil nečas. Chvátal jsem, ale padla mlha. Les byl těhotný tajemstvím, pranic by mne nepřekvapilo zaslechnout Hejkala. Sedl jsem na výčnělek skály. Vítr šel proti mně. Na stezku se k mým nohám skutálel kámen a stekl potůček štěrku. Ani jsem se nehnul. V tom se mrak roztrhl a z očí do očí jsme na sebe hleděli s laní. Víš, jaké má laň něžné oči? Jako tajná láska. I ty dej na to, co radí hvězdy i karty ve shodě zcela výjimečné: právě teď bude vaší lásce nejvíc slušet, když ji zahalíte do mlžin tajemství.

9. STŘELEC

Milá Miluše (20), kdybych měl věřit jenom hvězdám, musel bych se vzdát karet a nebo také naopak – tak jsou obě proroctví na první pohled v  rozporu. Jisté však je, že tvůj zájem o společenské jevy a také snaha nějakou formou je ovlivňovat. S pravděpodobností jejíž míra je prakticky rovná jistotě mi vychází, že se jedná o ekologii. Tvá barva by měla být azurová, ne zelená. Libuješ si v odrbaných džínech a vytahaných svetrech připomínajících shnilé listí? Jen tak mimochodem: Přiznám se, že příslušníci nejrůznějších hnutí jsou mi sympatičtí, protože myšlenkově přinášejí alternativy, což však neplatí o vnějších znacích, jimiž se identifikují s podobně smýšlejícími a zároveň vymezují vůči jiným. Ve výsledku se totiž všichni tihle bojovníci za pestrost prostě uniformují. Nerozumím tomu, proč někdo hlasitě křičící, že chce být jiný, o což se snaží tím, že se stane stejným. Ale to byla jen taková odbočka. Možná že splynutím s nějakou vyhraněnou skupinou se snažíš vyřešit problémy, které ti činí nejistota v kontaktech s okolím a to, že právě pro tu nejistotu jsi stále ve střehu. Tato vlastnost je příčinou toho, že máš těžkosti ve vyjádření svého citu, který se snažíš přehlušit drsňáckými způsoby i mluvou.

V předvelikonočním čase se chystej na nějakou akci vaší skupiny. Kyvadélko nad mapou směřuje k hnědouhelným pánvím. Nechystá se něco proti rozšiřování dolů v těchto oblastech? V kartách vidím velkou budovu, mohlo by to být sídlo těžební společnosti, následovat bude jednání s mocným mužem, že by někdo z ředitelství, vedení kraje či dokonce z vlády? Protože máš solidní výřečnost, zařadíš se při akci zřejmě mezi mluvčí protestujících. Vzhledem k tomu, že tento týden lidé myslí víc na pomlázku a kraslice, bude mediální dopad vašeho protestu zanedbatelný.

10. KOZOROH

Paní Evelyno (42), výklad následujících karet je téměř jednoznačný: příčina vašich starostí je v rodině. Propadl váš syn drogám? A manžel se tváří, že se jedná o rýmu, která stejně přejde? Máte pocit, že všechna tíha světa leží na vašich bedrech.

O víkendu vaše trpělivost skončila. Tento týden budete hledat pomoc mimo rodinu. Vaše bezradnost vzroste po návštěvě v kontaktním místu Drop inu, kam se vypravíte pro radu. Uklidnění slovy, že jsou i horší svinstva než tráva a taneční drogy, a že právě na ta je třeba dát pozor, vás pravděpodobně nepřesvědčí o užitečnosti těchto center. Ona ale smysl mají. Právě pro lidi, kteří si už sami pomoct nedokážou, ač by chtěli: to svinstvo už z nich už udělalo hadráky. Věřím, že váš syn se tak daleko nedostane. Je lepší, než si zrovna myslíte. Manžel ovšem pravdu nemá a měl by před synem k celému problému zaujmout jasné a pevné stanovisko. Bez křiku a výhrůžek. Spolu to zvládnete. Kluk potřebuje podat ruku, ne kopnout do kotníku.

11. VODNÁŘ

Milý Honzo (25), přesto, že tentokrát jsou vyložené karty příznivější, než posledně, ani dnes nepředstavují procházku růžovým sadem. Vy v zásadě ovšem máte rád tyto vypjaté stavy, které dají vyniknout vašim razantním způsobům řešení nečekaných situací. Na soudu, kde praktikujete, to vesměs starším konzervativním kolegům nelahodí. Svým způsobem z vás mají strach. Což by ani za nic nepřiznali mezi sebou či doma manželce – snad se tak někdy stane před zrcadlem, když se jim ráno nechce do práce a v koupelně se holí a prsty natahují vraštící se kůži. Představte si je v této situaci. Nejsou ani strašní, ani směšní. Snažte se jim přiblížit.

Již v tomto týdnu přijde varování. Nebude nijak významné, a proto ho nepřehlédněte! Bude to svým způsobem test, tak reagujte správně. Pravděpodobně se věc bude týkat nějakých nelegálních finančních operací kohosi v svobodném povolání spojených s cizinou. Nejspíš nějaké ne příliš významné, ale vzhledem k osobě obžalovaného mediálně zajímavé krácení daní. Bulvár větří kořist, rád by využil i fakt, že obžalovaný má podle pověstí neujasněnou sexuální orientaci. A co vy?

12 RYBY

Se svou dnešní hlavní kartou, milá Johanko (16), bude všechno zlé snesitelnější a všechno dobré ještě doslova senzačnější, než by se mohlo zdát. Budeš mít dobrý týden a hned v začátku toho příštího tě koledníci vymrskají do krásna. A začne to zvonkem: pošťák zvoní třikrát. Přinese dobrou zprávou: na svátky se k vám neočekávaně chystá někdo, na kom ti velmi záleží, a kdo je daleko už moc dlouho. Dokonce tak dlouho, žes už myslela na rozchod. Bude ale to, co bylo a co žilo od Vánoc jen ve vřelých dopisech, ještě stále tak vzrušující, jako riskantní jízda na horské dráze? Netrap se tím. Přes tvé nesporné matematické nadání nejdou některé věci prostě vypočítat. Musíš je prožít.

Prozradím ti, že se také můžeš těšit na dárek. Protože si ho budeš moci sama vybrat, doporučoval bych něžný řetízek z mořských korálů – slušel by ti zcela nepochybně kolem kotníku. Podle čertových obrázků by měl být totiž tvůj kotníček právě to, před čím budou tví obdivovatelé (nebo obdivovatelky) padat na kolena.